Galvanisering

Metaller är starka material men som utan behandling blir sköra mot yttre faktorer. Med hjälp av galvanisering kan vi behandla föremål och göra dem motståndskraftiga mot rost och annan påverkan. 

Vad är galvanisering?

Galvanisering är en process där en yta av ett objekt täcks med en skyddande lager av metall genom elektrokemisk deposition. Vanligtvis används galvanisering för att applicera ett tunt lager av zink på järn eller stål för att skydda dem från korrosion. 

Galvanisering används ofta för att skydda metaller från korrosion, eftersom zinklagret fungerar som en barriär mot luft och fukt som kan orsaka rost. Det används också för att förbättra estetiken hos objekt genom att ge dem en jämn och glänsande yta. Galvanisering kan tillämpas på olika typer av metalliska föremål, inklusive bilar, staket, rör, båtar och många andra produkter.

Det finns olika metoder för galvanisering beroende på material och användningsområde. Vi hjälper er att välja rätt metod för er produkt. 

Galvanisering mot rost
Galvanisering på 2 olika sätt

Galvanisering skyddar mot rost på 2 sätt

Galvanisering skyddar föremålet mot rost på 2 sätt. Först och främst är zinklagret tåligt mot rost och viker sig inte i första taget. Skulle ytan vara mycket utsatt kommer först zinklagret att börja rosta innan föremålet i sig börjar rosta. På så vis går det att behandla och rädda föremålet innan rosten börjar förstöra stommen. 

Olika typer av galvanisering?

Beroende på material och vad produkten ska användas till finns det olika typer av galvanisering. Vi erbjuder båda två, och hjälper er utse den bästa för ert ändamål.

El-förzinkning

Vid elektroplätering beläggs föremålet med ett tunt lager zink. Genom att föremålet förs ner i en jonlösning med zink där sedan el tillförs till föremålet dras zinkjonerna till metallens yta och ett skydd bildas. Metoden är effektiv mot rost och fungerar att användas utomhus. För extrema miljöer krävs dock ett större skydd, där rekommenderas istället varmförzinkning.

Varmförzinkning

Vid varmförzinkning, även kallat varmgalvanisering, förs föremålet ned i 460 grader varm zink. Därefter låter man föremålet torka och ett starkt skydd har bildats. Denna metod används när det ställs höga krav på materialets motstånd mot korrosion. 

Vad är skillnaden mellan galvaniserat stål och rostfritt stål?

Vid galvanisering behandlas föremålets yta. Rostfritt stål framställs genom att tillsätta krom till smält stål. Vilket material som är bäst beror på användningsområde. Rostfritt stål motstår rost bättre än galvaniserat stål och är därav en mycket vanlig metall att använda. 

Rostfritt stål är dyrare än galvaniserat stål men rost i sig kan bli en dyr historia med tiden. Därav är det viktigt att även tänka långsiktigt utifrån användningsområde när man designar en produkt.