Pulverlackering

Pulverlackering är en beläggning som appliceras på ett material i form av ett torrt pulver. Genom uppvärmning härdar lacken och skapar en väldigt slitstark yta. Det är en allsidig ytbehandling som ger en jämn och slät finish.

Vad är Pluverlackering?

Pulverlackering är en process för att applicera ett tunt lager av färg på en yta. Det skiljer sig från traditionell målning eftersom det inte används någon flytande färg eller lösningsmedel. Istället appliceras färgen som ett fint pulver som sprutas på ytan som ska målas med hjälp av en elektrostatisk pistol.

När pulveret sprutas på ytan, laddas det elektrostatiskt så att det fäster sig jämnt över hela ytan. Ytan som ska målas förbehandlas vanligtvis genom att rengöras noggrant för att få bort olja, metallflis, oxid eller andra rester som kan ha fastnat på metallen. I vissa fall kan materialet även behöva slipas, blästras eller att man applicerar en primer för att säkerställa maximal vidhäftning. Efter att färgpulvret har applicerats härdas det i en ugn för att smälta samman och bilda en tät och hållbar yta. Lackeringen är klar så snart materialet har svalnat.

Varför välja Pulverlackering?

Pulverlackering får en jämnare och finare yta än vid användning av våtlack och man riskerar heller inte att lacken rinner, oavsett föremålets riktning vid applicering. Det är även en ekonomiskt fördelaktig process då pulvret som inte träffar föremålet kan samlas upp och användas igen, vilket ger väldigt lite spill. Som om inte detta var anledning nog att välja pulverlackering har det även många fördelar i miljö- och hälsosynpunkt. Till skillnad från klassisk lack innehåller det inga lösningsmedel, som kan orsaka skada på både hälsa och natur. Samtidigt är det mindre åtgång på råvaror och ger längre hållbarhet än våtlackering.

Pulverlackering

Fördelarna med pulverlackering

Det finns flera fördelar med pulverlackering jämfört med andra målningsmetoder. Här nämner vi några av dom:

Hållbarhet

Pulverlackering ger en tålig och hållbar yta som är motståndskraftig mot repor, slitage, UV-ljus och korrosion. Detta gör det till ett populärt val för tillverkning av produkter som utsätts för mycket användning och slitage.

Miljövänligt

Metoden är en miljövänlig process eftersom den inte använder några lösningsmedel och det överskott av pulver som inte fastnat på ytan kan återanvändas. Detta minskar mängden avfall och utsläpp som skapas under målningsprocessen.

Kostnadseffektivitet

Pulverlackering kan vara mer kostnadseffektivt än andra målningsmetoder på grund av dess hållbarhet. Eftersom ytan inte behöver målas om så ofta som med andra metoder, minskar kostnaderna för underhåll och reparationer.

Jämnhet

Resultatet blir en jämn yta som är fri från ränder, flammor och andra ojämnheter som kan uppstå med andra målningsmetoder. Detta gör det möjligt att skapa en mycket professionell och estetiskt tilltalande yta.

Flexibilitet

Pulverlackering kan användas på en mängd olika material, inklusive metall, trä, plast och keramik. Detta gör det till ett mångsidigt alternativ för tillverkning av en mängd olika produkter och föremål.

Vill ni ha hjälp med Pulverlackering?

Vi hjälper er gärna med alla typer av metallytor och tar även hand om förbehandling av materialet åt er.
Välkomna att skicka in offertförfrågan eller kontakta oss för mer information!